Naša je škola 2020. godine dobila prestižan naziv „ Mirotvorna škola“ pa su sudionici projekta nagrađeni putovanjem u Osijek i okolicu. Naša je škola jako zahvalna na nagradi i putovanju, a nastojat ćemo i opravdati tu titulu.

Nekoliko učenika koji su sudjelovali u aktivnostima vršnjačke medijacije  12. listopada krenulo je prema Slavoniji. Pratila nas je nastavnica Katarina Magdić i pedagoginja Martina Mihaljević. Nakon vožnje koja je djelovala kratko stigli smo u Osijek. Odsjeli smo u hostelu Stara pekara na Trgu Vatroslava Lisinskog.

Već prvi dan razgledali smo Osijek i Tvrđu te  smo se družili ili mogli ići u šetnju.   

Sljedećega dana posjetili smo Kulturni centar Milutina Milankovića i poslušali predavanje o klimatskom aktivizmu mladih. Milutin Milanković bio je građevinar, astronom, matematičar, geofizičar, ali iznad svega utemeljivač moderne klimatologije i klimatskog modeliranja.

 Nakon toga smo išli u azil u Nemetin gdje nas je dočekao ručak i šetanje pasa.

Osobne priče Roma i Židova

Vratili smo se u hostel gdje je održana aktivnost Muzej osobnih priča Roma i Židova, gdje su neki pripadnici ovih naroda imali svoje priče spremljene u kutiju i nešto posebno o njima što smo mi mogli gledati. Izmjenjivali smo se u grupama i mogli smo poslušati priče dvaju Roma te im postavljati pitanja.

Poslije večere smo se mogli družiti međusobno s učenicima  drugih škola.

Kao i svakog jutra, i 14. listopada imali smo radionice. Na njima smo igrali različite igre, radili plakate o tome zašto je naša škola mirotvorna, što je prvo što pomislimo kada čujemo riječ sukob, anonimno pisali što bismo htjeli da se dogodi n ovom putovanju i što ne bismo htjeli… Napravili smo i plakat naših pravila na ovom putovanju i slično.

Kasnije toga dana otišli smo u obilazak Vukovara, i u Muzej vučedolske kulture, a također smo posjetili memorijalna mjesta Domovinskog rata (Ovčara, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata Vukovar i mjesto gdje su mučili ljude).

Susreli smo se s mladima iz Vukovara, pričali smo sa ženama o tome kako je njima bili tokom rata i svoje dojmove smo zapisivali na plakate

Te večeri otišli smo u kino i gledali film Venom 2, te poslije otišli u šetnju.

15. listopada je bio zadnji dan našeg putovanja, ujutro smo se odjavili iz svojih soba.

Nakon toga smo razgovarali s gradonačelnikom Osijeka, predstavili smo našu školu i objasnili po čemu je mirotvorna.

U Eko-centru Zlatna greda

Nakon toga posjetili smo Eko centar Zlatna Greda, obišli smo ga i pogledali prezentaciju. Od aktivnosti smo mogli voziti bicikle i voziti se u kajacima. Vožnja je trajala sat vremena,  ali prije toga smo imali malo podučavanje kako ući i izaći iz kajaka i kako veslati.

Tamo smo jeli ručak, i na kraju su nas naše voditeljice programa zamolile da označimo kako nam se koja aktivnost svidjela. To je kratko trajalo,  spremili smo stvari i pozdravili se s voditeljima Zlatne Grade i otišli.

Kada smo došli u Tvrđu,  pozdravili smo se sa OŠ Vladimira Nazora Potpićan i krenuli na put u Ogulin. Putem smo razmjenjivali doživljaje i iskustva.

Sveukupni dojam jest da nas je ovo putovanje naučilo puno toga, svašta smo posjetili i puno toga naučili i vidjeli. Želim ponoviti ovakvo ili slično putovanje, ali na drugim destinacijama.

Grad Osijek i Vukovar imaju bogatu povijest te smo jako  zahvalni domaćinima.  

Ria Miletić, VIII. c