U četvrtak 13. 5. 2021. godine u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić održan je Festival znanosti, drugi put ovaj tjedan. U sklopu Festivala znanosti u uvodnoj riječi nastavnica Belančić je istaknula da se aktivnostima u Festivalu znanosti razvija kultura znanosti, i ono najvažnije – dijeljenje znanstvenih spoznaja s javnošću.

Zatim su učenici predstavili projekt Škola budućnosti u kojem su govorili o izradi chatbota te na koji način sudjeluju u projektu Škole budućnosti. Ovaj projekt pokrenule su tvrdte Infobip i Stemi, a podržao ih je i komunikacijski gigant A1.

Škola budućnosti je projekt baziran na razvijanju znanosti o tehnologiji i njezinoj važnosti u svijetu. Pri početku projekta radili smo samostalno, a izrađivali smo pizzabota koji bi služio za komuniciranje s korisnicima kada se radnici ne mogu javiti i odgovoriti na upite.. Nakon izrade pizzabota složili smo se u 4 grupe s različitim temama izrade chatbota.

Na Festivalu znanosti projekt je predstavljalo po dvoje sudionika iz svake grupe. Ana Veršec i Kaja Jerak prezentirale su nam osnovno o projektu te kako tko sudjeluje u projektu. Noa Kreč i Mihael Vukelja su nam objasnili što je chatbot, kako radi te su nam pokazali kako izgleda Noin pizzabot. Renato Vranješ i Karlo Bokulić objasnili su nam koji je njihov zadatak u projektu te su nam predstavili sve teme koje su ponuđene, a Vanja Stipetić i Luka Miloš govorili su nam o upotrebi chatbota u svijetu te koje sve primjere umjetne inteligencije postoje diljem svijeta.

Učenici nastavljaju s radom u projektu, a konačne rezultate predstavit će nam u lipnju.

Lana Kasunić i Dorian Salopek, VIII. C