Nekadašnja urednica Školskoga lista “Regoč” Tihana Turković, na poticaj svoga nekadašnjeg nastavnika i voditelja Novinarske družine nastavnika Ratka Ivčevića, osvrće se na svoj rad u školskom listu

Saznanje da nas ove godine očekuje jubilarni broj Regoča bilo je odličan poticaj da posegnem u svoju privatnu arhivu i prelistam stare brojeve tog školskog lista iz mojih osnovnoškolskih dana. Međutim, prelistavanje je ubrzo prešlo u čitanje, a minute su neprimjetno postajale sati.

Razveselila su me neka stara (a opet mlađa!) lica, ali i imena koja dugo nisam vidjela. Očekivano, uhvatila me nostalgija za bezbrižnim osnovnoškolskim danima. Uhvatila me je i nostalgija za kreativnim stvaralaštvom koje mi je obilježilo taj dio odrastanja i to upravo kroz stranice ovoga lista. No, ono što nisam očekivala jest spoznaja u kojoj je mjeri sadržaj ovog lista i dalje aktualan toliko godina kasnije. Regoč je nesumnjivo dragocjen „arhivski zapis” o učenicima ove škole i istaknutim pojedincima određenog vremena, ali je i svevremenska uputa kako biti bolja osoba. Kroz njegove stranice podsjećamo se kako voljeti svoje bližnje, sebe, svoj grad, ali i svoj planet. U tom šarenom kolažu učeničkih priča, pjesama i ilustracija isprepliću se i brojne „teže” teme kroz razgovore sa stručnjacima, ali i promišljanja samih učenika.

Četrnaestogodišnja i odrasla Tihana

U devetom broju Regoča iz 2004. godine, upravo u jednom takvom članku, napisala sam da imam 14 godina i da ne mogu promijeniti svijet, a da to vjerojatno neću moći ni kad budem imala 41 godinu. Danas, kad sam sve bliže toj drugoj brojci, mogu se u određenoj mjeri složiti s četrnaestogodišnjom Tihanom: velike promjene ne događaju se preko noći i potrebno je ono najbolje od svakoga od nas ponaosob kako bi se promjene dogodile u većim razmjerima. To je uloga nas odraslih: svojim primjerom i utjecajem pobuditi u djeci i mladima baš tu misiju. Upravo se to između redaka iščitava u Regoču: kako kroz odabir tema, tako i kroz kreativnost kao sredstvo koje djeca najbolje prihvaćaju.

Odgovorni urednik, nastavnik i odgajatelj

Toga je bio (i ostao) svjestan naš odgovorni urednik, nastavnik i, prije svega, odgajatelj Ratko Ivčević koji nas je neumorno poticao na stvaranje i kreativno izražavanje. Pod njegovim smo stručnim vodstvom, ali prije svega inovativnim pristupom istraživali, stvarali i oblikovali školski list, ali i sebe kao osobe. Vjerujem da, osim u svoje osobno, govorim u ime brojnih svojih školskih prijatelja kada kažem da je sve navedeno, uz uvod u svijet i osnove novinarskog posla u koje nas je usmjerio naš nastavnik Ivčević, ostavilo ne samo izrazito lijepe uspomene i trajni trag na stranicama starih Regoča, već i na nas kao osobe kakve smo danas.

Generacijama koje stvaraju i koje će stvarati Regoč mogu samo poželjeti takav pedagoški uzor, neiscrpan izvor energije i dobrih ideja te neumorni poticaj za radom i stvaranjem. Želim im i pregršt članaka, ideja i uradaka u našem školskom listu te da im rad na Regoču bude dodatna „škola” koju će nositi sa sobom kroz život i kojeg će se, kao i ja, rado prisjećati. Našem Regoču želim još puno uspješnih godina i kreativnih stranica koje će svoje učenike, ali i sve nas koji i danas rado posegnemo za njim, uspješno voditi kroz odrastanje i život!

Tihana Turković

ravnateljica Ivanine kuće bajke