Kroz crtež prikazan je čovjek koji uništavajući svijet oko sebe na kraju propada u samoći.

Animirani film  „ Man“ Stevea Cuttsa nastao je 2012. godine, a ovaj britanski autor izrađuje animacije i ilustracije za film, televiziju i glazbenu industriju. Dobitnik je i nagrade za najbolji animirani film na Smaragdnom ekološkom filmskom  festivalu u Hrvatskoj Kostajnici 2017. godine. Taj festival okuplja zaljubljenike u prirodu i okoliš iz cijeloga svijeta koji kroz filmski izraz govore o temama očuvanja prirode.

Čovjek – potrošač koji uništava

Film za počinje slikom čovjeka u netaknutoj prirodi, no ubrzo on započinje uništavati i iskorištavati sve što mu se nađe na putu: životinje mu služe za hranu i odjevne predmete, kao i za uporabne predmete, poput tepiha od leopardova krzna. Neke životinje ubija iz čiste obijesti i koristi ih kao ukrase – slike i kipove. Onečišćuje more, pretjerano siječe šume i izlovljava ribu. Na kraju se nađe u uništenom i pustom okolišu na hrpi smeća, a izvanzemaljci i njega samoga prešanjem pretvore u tepih.

Jednostavna i kratka ekološka poruka

Ovaj je film vrlo brutalan, ali i istinit. Autor je htio pokazati da su mnoge skupe i nepotrebne stvari koje vidimo u trgovinama nastale žrtvovanjem neke životinje ili dijela prirode. U nešto preko tri minute autor pokazuje koliko je čovjek nemilosrdan u uništavanju svega oko sebe, a dojam pojačava i izbor glazbe – to je kompozicija Eduarda Griega „ U špilji gorskoga kralja“.

Od početka skladba je vrlo tiha i tempo je spor, a kako čovjek u filmu ubija sve veće životinje, glazba se pojačava i tempo ubrzava. Na kraju, kada se čovjek nađe na hrpi smeća, glazba je glasna i ubrzana. Tempo glazbe prati čovjekove korake – što on brže hoda, glazba je glasnija i brža. Ta glazba dobro prati prikazanu ljudsku pohlepu i surovu realnost.

Marija Cipek, VII. c