„U to vrime godišta mir se svijetu navješta.“  

Božićno vrijeme svima izmamljuje osmijeh na lice –  i onima koji su tužni, i onima koji su uvijek veseli. Darujemo poklone, posjećujemo svoje prijatelje i one koje najviše volimo. Naš grad Ogulin svake godine je lijepo ukrašen. Lampice u parku, adventski vijenac oko vodoskoka, kućice u kojima možemo kupiti topao čaj i fritule prelivene čokoladom, božićni ukrasi koji su ručno izrađeni… Park uljepšavaju ljudi koji svake večeri šetaju uživajući među lampicama i okićenim drvećem, posebno nakon nedjeljne večernje mise. Uvijek su u gradu neka događanja, razni koncerti, program za djecu, no ove godine to je sve malo drugačije. Nama već dobro poznat Covid-19 imao je svoje prste u tome.

Ove godine ne smijemo posjećivati svoje bližnje, nema događanja, kućica s toplim čajem i fritulama, druženja. Adventske svijeće se pale nakon nedjeljne jutarnje mise, ali ovoga puta bez prigodne svečanosti i okupljanja velikog broja ljudi. To sve izgleda pomalo tužno, ali i dalje možemo uživati šetajući u prekrasno ukrašenom parku. Nije tužno samo u našem gradu. Obitelj Salaj ove godine uopće neće moći primati posjetitelje iako je sve okićeno lampicama. Zagrebački advent također je siromašniji negoli prošle godine. Zagrebački Zoo vrt ove godine, usprkos svemu, ipak ima poseban program pod nazivom „Polarni advent u Divljem srcu grada“. Tisuće lampica ukrašavaju građevine, šetnice i puteljke, životinjske figure i različite zimske ukrase. Ulaz je besplatan za svu djecu i medicinske djelatnike. Divan ugođaj budi se noću, a posjetitelji mogu obići vrt pod vodstvom vilenjaka, tj. edukatora koji su odjeveni u vilenjake. Niti obilježavanja adventa diljem Europe i svijeta nisu ono što su bila do ovih godina. 

Tužni smo zbog situacije koja nas je zadesila i koja nas ograničava da dočekujemo i slavimo Božić kako smo navikli. Ali, možda se iza svega kriju mali Isus i Sveta obitelj. Možda Božić ipak nisu kuhano vino, fritule, blješteće lampice i pokloni, nego nas netko samo želi podsjetiti da su Božić obitelj i mir. 

Kaja Jerak, VIII. b 

Naslovna fotografija: Og portal