U Mjesecu hrvatske knjige razgovarali smo s našom knjižničarkom Marijom Kolić. Zanimale su nas aktivnosti koje se ove godine provode u sklopu te manifestacije, no i ostale zanimljivosti u radu knjižnice.

Koje aktivnosti ove godine nudi Mjesec Hrvatske knjige?

Ove godine Mjesec hrvatske knjige na državnoj razini, ali i na lokalnim razinama nudi mnoge aktivnosti , u fizičkom smislu, ali i online. Počevši od otvaranja manifestacije koje se održalo u Ivanić Gradu, zatim tu je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se također ove godine organizira malo drugačije. Tema je planeta Zemlja, a specifičnost je u tome što se nisu trebale čitati knjige, već su pitanja sadržavala poveznicu na sadržaje koji nude odgovore. Te su se informacije trebale pregledati i izdvojiti konkretne odgovore. Dalje, imali smo i Maraton čitanja 23. listopada, u što se uključila i naša škola s učenicima svih uzrasta. I taj je događaj išao online. Manifestacija obiluje događajima za velike i male, uključene su i gradske, i narodne i školske knjižnice, već prema tome kako tko što može organizirati. U Mjesecu hrvatske knjige obilježava se i Dan hrvatskih knjižnica, 11. studeni, prema datumu kada je Sabor prvi put donio Zakon o knjižnicama. Dosad smo imali u tom periodu i Natjecanje u čitanju naglas u kojemu ste i vi rado sudjelovali i bili uspješni, no sada se to zbog epidemioloških razloga ne može organizirati. Očekuje se i Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila, a ove godine se ne održava u prostorijama Zagrebačkog velesajma, već samo kroz popuste u knjižarama i online narudžbama.  

Što naša škola organizira u sklopu ove manifestacije?

Učenike prvih razreda upoznajemo sa školskom knjižnicom, izrađivali smo straničnike, organiziramo izložbe…Radimo sve to i inače, no u ovom razdoblju posebno. Učenici naše škole su se uključili u Maraton čitanja te u kviz, po vlastitom izboru.

Što nas još, vezano za knjigu i čitanje, očekuje ove godine?

Nadamo se da ćemo održati Noć knjige, kao i druge aktivnosti u koje se uključujemo uz značajne datume.

Izložba najstarijih knjiga u posjedu knjižnice

Kako će knjižnica pomoći u obilježavanju naših obljetnica ove godine – 130. obljetnicu naše zgrade, 65 godina školstva na ovome mjestu te 25 godina izlaženja lista „Regoč“?

Kako sam i sama u organizacijskom odboru, još prikupljao ideje, no knjižnica se uključuje u sve što podrazumijeva čitanje, istraživački rad, snalaženje u knjižnici i slično. Bogata i živahna knjižnica sama po sebi služi na ponos prilikom ovih velikih obljetnica, obogaćujemo svoj  fond, kupujemo i knjige za slobodno čitanje, uređujemo prostor škole i slično.

Što je trenutno novo u knjižnici?

Najnoviji je naslov „ Miris knjige“ Jadranke Klepac, zatim „ Čvrsto drži joystick“, „ Priče iz Vukovara“ Siniše Glavaševića, tu su i knjige koje govore o problemima mladih, zatim su nam nove i „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“, knjige Sanje Pilić i Julijane Matanović…Spominjem i nedavno preminuloga Mladena Kušeca čije knjige sada stavljamo u prvi plan. To je svestrani čovjek koji se znao spustiti na razinu djeteta i izvući najiskrenije i najljepše riječi. Zanimljive su i knjige Mire Gavrana i učenici ih vole.

Kakve su čitateljske navike naših učenika?

Pa, sudeći prema posuđivanju lektire, navike su dobre i razvijene,a postoji i jedan značajan dio učenika koji podižu knjige i za slobodno čitanje. Mlađi su učenici aktivniji, no ne zaostaju puno ni stariji. Uvijek može bolje.

Što Vi volite čitati?

Volim laganu literaturu, obiteljske teme.

Razgovarali: Lana Kasunić i Dorian Salopek, VIII. c

/