U ovo vrijeme, prije točno 29 godina, tijekom Domovinskoga rata, vodila se bitka za Vukovar.

Vukovar je tada trpio velika razaranja. Stanovništvo je bježalo. Grad je bio uništen, prazan. Klupe u parku su bile prazne, izlozi uništeni, sve puno prašine, ulice zatrpane dijelovima kuća na koje su padale granate.

Nije bilo kuće koja nije bila oštećena. Vladala je pustoš, a strah se širio ulicama, pucnjevi su odzvanjali. Ljudima je misli prekidala pucnjava. Bili su primorani otići, ostali su bez svega. Majke su bile u iščekivanju hoće li im se sinovi vratiti. Naša vojska, iako znatno slabija, uspijevala je braniti grad. Bolnice su bile pune ranjenika, a za one najteže ranjene bio je organiziran konvoj koji ih je trebao odvesti na mjesto sigurno za oporavak. Planirano je više konvoja, no odaslan je prvi i posljednji. Jedno vozilo naišlo je na minu i dvije medicinske sestre su stradale. Ostalim vozilima trebalo je dosta vremena da dođu do bolnice jer su ih protivnici navodili na krivi put kako bi dobili na vremenu. Bolnica, iako s crvenim križem, nije bila najsigurnija jer je na nju dnevno padalo između 70 i 80 granata. Vojska, sačinjena od policajaca, gardista i dragovoljaca iz raznih krajeva Hrvatske, borila se na bojištima. Nije im bilo nimalo lako jer su proživljavali strahote i morali su ubijati ljude kako bi se obranili. Medicinske sestre i liječnici borili su se u skučenim podrumima bolnica pomažući ranjenima. Novinari su se borili kako bi svakog dana izvještavali slušatelje iz tamnih, tužnih i tmurnih podruma. Siniša Glavašević nije htio napustiti svoj grad, a dokazao je da riječi mogu biti jače od pucnjave iz pušaka.

Nakon tromjesečne borbe, koja je započela 25. kolovoza 1991., Vukovar je pao 18.11.1991. Dio branitelja uspio je izići iz grada prije no što je pao, a dio je ostao zarobljen. Vukovar je postao simbolom hrvatskog otpora u Domovinskom ratu, a takva razaranja u Europi nisu zabilježena od Drugog svjetskog rata.

Sjećanje na Vukovar obilježavamo svake godine 18.11. paljenjem svijeća, prisjećajući se vukovarske žrtve i moleći za sve poginule i nestale.

Kaja Jerak, VIII. b

Fotografija: https://www.facebook.com/vukovarskivodotoranj/photos/zahvaljuju%C4%87i-donaciji-tvrtke-security-od-sada-obnovu-vukovarskog-vodotornja-mo%C5%BEe/1786440474908421/